Nemzeti Kvantumtechnológiai Program

2017.09.01.
Nemzeti Kvantumtechnológiai Program

Hazai konzorcium részeként nyertek jelentős támogatást az NKFI Alapból a Fizikai Intézet munkatársai, Vattay Gábor vezetésével.

A 2017 februárjában meghirdetett pályázati felhívás a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a hazai kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. A felhívás a fenti célokat az NKFI Alapból támogatja az alábbi területeken:
  • „A" alprogram: Nemzeti Agykutatási Program
  • „B" alprogram: Nemzeti Kvantumtechnológiai Program.

Az átfogó jellegű, nagy horderejű tudományos és technológiai kihívásokat célzó, interdiszciplináris kutatási tevékenységet feltételező programok a legkiválóbb tudományos, ipari, társadalmi szereplők és a döntéshozók tartós együttműködése keretében valósulhatnak meg.
A pályázati kiírásban rögzített tartalmi ellenőrzési és értékelési szempontok alapján a pályázatokat először anonim szakértők véleményezték, majd az értékelések összesítése után a kijelölt szakértői csoport is értékelte. Ennek ismeretében az Innovációs Testület mindkét pályázatot támogatásra javasolta az NKFI Hivatal elnökének.

Projekt azonosító száma A pályázó(k) neve Projekt címe Odaítélt támogatás
(Ft)
Projekt elszámolható összköltsége
(Ft)
2017-1.2.1-NKP-2017-00001 Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikia Kutatóközpont Kvantumbitek előállítása, megosztása és kvantuminformációs hálózatok fejlesztése 3 499 678 203 3 704 539 344
BHE Bonn Hungary Elektronikai Korlátolt Felelősségű Társaság
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft
Femtonics Kutató és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság
Nokia Solutions and Networks Kft.