Vincze Miklós Pál Junior Prima díjas

2017.12.08.
Vincze Miklós Pál Junior Prima díjas

Tíz fiatal tudóst tüntettek ki Junior Prima díjjal 2017. november 24-én a Magyar Tudományos Akadémián, köztük Vincze Miklós Pált, az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársát.

Vincze Miklós Pál 2008-ban az ELTE Természettudományi Karán szerzett diplomát okleveles fizikusként, asztrofizika szakirányon. Ezt követően 2012-ben az ELTE Fizikai Doktori Iskolájának Statisztikus fizika, biofizika és kvantumrendszerek fizikája doktori programjában Jánosi Imre témavezetésével szerezte meg PhD-fokozatát, disszertációjának címe Nagyléptékű fizikai oceanográfiai jelenségek numerikus és laboratóriumi modellezése volt. 2012–2014 között a Brandenburg Technical University Cottbus-Senftenberg Department for Aerodynamics and Fluid Mechanics posztdoktori programjának résztvevője, jelenleg az MTA–ELTE Elméleti Fizika Kutatócsoport főmunkatársa.

A Junior Prima díjjal 2007 óta tüntetik ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalokat több kategóriában, a tudomány az egyetlen, ahol a korhatár 33 év. Az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok, valamint a Magyar Fejlesztési Bank által felkért ajánlók minden évben számos jelölt elismerésére tesznek javaslatot. Idén 58 fiatal tehetséget terjesztettek fel a díj elnyerésére, a szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz tudós kutatót, akik fiatal életkoruk ellenére nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhetnek. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl, a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

Az elismeréseket Lovász László, az MTA elnöke, Juhász Edit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója adta át.

Forrás: MTI