Fizikusdiploma: rengeteg álláslehetőség, nem csak kutatóként

Fizikusdiploma:  rengeteg álláslehetőség,  nem csak kutatóként

Annak idején fizikusként végzett, most pedig egy patinás Wall Street-i befektetési bank budapesti matematikai modellező csoportját vezeti Fáth Gábor. Szerinte a fizika szak elvégzésével sok lehetőség nyílik meg egy fiatal előtt. Olyan tudást és kompetenciákat szerez, amelyek birtokában rugalmasan tud akár pályát is módosítani.

Mikor határozta el, hogy fizikus lesz?

Bár a matematika és a fizika már általános iskolás koromban is érdekelt, a gimnázium végéhez közeledve döntöttem el, hogy az ELTE-re megyek fizikus szakra.

A kettő közül végül miért a fizika mellett döntött?

A budapesti Fazekas Gimnáziumba jártam, ahol akkor is és most is nagy hagyománya, illetve fontos szerepe van a versenyeknek. Az igazi lökést a fizika felé az jelentette, amikor 1984-ben részt vehettem a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián Svédországban.

Úgy gondolta, hogy a fizikával foglalkozva megnyílik ön előtt a világ?

Igen. A tudományos karrier, a fizikusi pálya izgalmas, megbecsült, perspektívát jelentő hivatásnak tűnt.

Milyen volt az egyetem, milyen emlékeket őriz róla?

Akkoriban két dolog érdekelt: a fizika és az opera. Mindkettőt nagy lelkesedéssel csináltam. Tanultam és énekeltem. Ami a fizikát illeti: az egyetemen élveztem, hogy sok mindenbe belekóstolhattam. Nagyon érdekelt például a kozmológia, de aztán tanári javaslatra végül a szilárdtest-fizikában mélyedtem el, ami jó döntésnek bizonyult.

Segítették az útkeresését, azt, hogy milyen témákkal foglalkozzon?

Igen. Az utolsó két évben demonstrátorként is dolgoztam az egyetemen.

A kutatói pálya mellett döntött tehát.

Az MTA Szilárdtestfizikai Kutató intézetébe kerültem doktorandusznak. Tizenöt évig voltam kutatófizikus. Az utolsó öt évben kezdtem el interdiszciplináris kutatásokkal foglalkozni.

Mi érdekelte akkoriban?

Például a játékelmélet. De foglalkoztam nyelvevolúciós modellek kidolgozásával is. Egy másik kutatásom pedig a biológiához kapcsolódott. Sejtdifferenciálódási problémákat vizsgáltunk, például hogy miként alakulnak ki az őssejtekből a különböző szöveteket alkotó sejtek. Erre írtunk matematikai modelleket.

Akkoriban kezdett el egyre több téma felé elkalandozni?

Igen. Sok mindennel foglalkoztam, és amikor a Morgan Stanley 2006-ban megjelent Magyarországon, akkor megtaláltak engem.

Mit mondtak, mi lenne a feladata, és miért pont önt, egy fizikust keresett meg egy nemzetközi befektetési bank?

A cég Magyarországon első körben egy pénzügyi matematikai modellező központot hozott létre A munka jellege inkább az akadémiai szférához állt közelebb. Főleg elméleti feladatokat kaptunk. Mellettem az erős elméleti alapjaim szóltak, a különböző külföldi egyetemeken megszerzett nemzetközi hátterem, no meg az, hogy sok különböző tudományterülettel foglalkoztam korábban.

Kikből állt a csapat?

A matematikai és fizikai háttér dominált. Körülbelül harmincan voltunk. Ma már kevésbé elméleti feladataink vannak, alapvetően kvantitatív piacmodellezéssel és elemzéssel foglalkozunk. Változást jelent az is, hogy megnőtt a számítás technika jelentősége. Az időközben mintegy százfősre duzzadt csoportom felét már programozók alkotják. De vannak köztük matematikusok, fizikusok, közgazdászok is. Fontos, hogy olyan projekt teamek legyenek, amelyeknek a tagjai különböző megközelítéseket hoznak magukkal. A csapatok diverzitása a szakmai és kulturális háttér, illetve a nemek arányának szempontjából jelentős húzóerő.

Mit hoz ide a fizikus?

Egyesíti magában a matematikai szemléletet, a programozói kompetenciákat, valamint a problémák megoldásának sajátos megközelítését.

Azért fontos lehet az üzleti háttér megértése is.

Nagyon is. E téren eleinte nekem is voltak hiányosságaim, de itt, házon belül megtanultam én is, és a kollegáim is.

Tudja használni a fizikushallgatóként és kutatóként megszerzett tudását?

Igen. Néha rá is csodálkozom arra, hogy amit annak idején megtanultam a neuronhálókról vagy a kvantumspinrendszerekről, az itt adott esetben milyen jól használható, milyen váratlan alkalmazási lehetőségei merülnek fel. Ez is mutatja, hogy a fizika olyan alapokat ad, amelyek sok területen, a tudományban, ipari környezetben vagy az üzleti szférában is jól alkalmazhatóak.

Úgy tudom, hogy az egyetemen is tanít. Ez mit jelent?

Pénzügyi kockázatok elmélete az előadás címe. Arról szól, hogy miként kell pénzügyi termékeket árazni, illetve a felmerülő kockázatokat kezelni.

Gondolom, aki ilyeneket tanul az egyetemen, és megy is neki a dolog, annak a munkaerőpiacra kikerülve nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

Sarkosan fogalmazva: végtelen sok álláslehetőség van.

Egy hallgatónak ez maga a Kánaán.

Budapesten többtucatnyi hozzánk hasonló nagy, illetve kis és közepes cég van, amelyek ilyen tanulmányokat folytató hallgatókat keresnek. Egyébként a gyerekeimnek is mindig azt mondom, hogy olyan dolgot tanuljanak – és a fizika ilyen –, aminek birtokában sok lehetőség nyílik meg előttük, adott esetben pedig rugalmasan tudnak akár pályát is módosítani a későbbiekben.