ELTE Gravitációshullám- és Kozmológiai Kutatócsoport

ELTE Gravitációshullám- és Kozmológiai Kutatócsoport

KUTATÁSI TÉMA

Albert Einstein általános relativitáselmélete alapján a gravitációs hullámok a téridő szövetének hullámszerű torzulásai, melyeket mozgó tömegek keltenek, és fénysebességgel terjednek tova. Bár a XX. század során több kísérlet is próbálkozott a gravitációs hullámok észlelésével, az első közvetlen észlelést a LIGO-Virgo Collaboration (LVC) érte el 2015. szeptemberében a két LIGO detektorral. Az LVC tagjaiként 2007 óta vagyunk részesei és hozzájárulói ennek a jelentős tudományos eredményt elérő projektnek. A gravitációs hullámok immár gyakori észleléseivel nemcsak Einstein általános relativitáselméletét tudjuk tesztelni különféle erős gravitációs mezőkre, de a gravitációs hullámok a csillagászatot is forradalmasítják egy új, korábban nem elérhető eszközt adva a világegyetem megfigyelésére.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem LIGO tagcsoportjaként többféle projekten keresztül segítjük a gravitációs hullámok megfigyelését: dolgozunk az asztrofizikai források mélyebb megértésén, algoritmusokat fejlesztünk a jelek azonosítására és rekonstruálására, optimalizáljuk a jövőbeli detektorhálózatok működési tervét. A tudományos felfedezések számára az egyik legígéretesebb terület a többcsatornás csillagászat, amelyben gravitációshullám-detektorok jelek észlelésekor riasztást küldenek hagyományos teleszkópok számára, hogy azok az égen lokalizált forrás esetleges fénykibocsájtását is megfigyelhessék. A LIGO tagcsoportunk e megfigyeléseket a lehetséges forrásgalaxisok beazonosításával segíti egy a célra optimalizált galaxiskatalógussal, figyelembe véve a gravitációshullám-források várt előfordulási gyakoriságát, és a legjobb távcsöves megfigyelési stratégiát.

Részt veszünk a kozmológiai Hubble-állandó gravitációs hullámokra alapozott mérésében, amely a gravitációshullám-kozmológia, mint új tudományterület úttörő célkitűzése és a LIGO projekt egyik kiemelt tudományos célja. Tekintettel az egyre súlyosabb ellentmondásra a Hubble-állandó korai és késői univerzum megfigyeléseiből számolt értékei között, új ötletekkel és modellekkel próbáljuk meg elősegíteni a világegyetem fejlődésének jobb megértését.


TAGOK

 

Raffai Péter
adjunktus
ELTE honlap

 

 

Budai Andor
doktorandusz
ELTE honlap

 

Dálya Gergely
doktorandusz
ELTE honlap

 

Molnár András
doktorandusz
ELTE honlap

 

Pálfi Mária
mesterszakos szakdolgozó

 

Karsai Alexandra
alapszakos szakdolgozó

Fiam Regina
alapszakos hallgató

 


ELÉRHETŐSÉGEK

Csoportvezető: Raffai Péter
Szoba: Északi tömb 3.141
Mellék: +36-1-372-2500 / 6342
Emailcím: uh.etle.raseac@iaffarp

A csoport honlapja: ligo.elte.huegrg.elte.hu